STORY-STORY KU ;
ABOUT ENTRY TWITER FACEBOOK
Konvokesyen
Wednesday, 7 December 2016 • 00:52 • 0 comments

It is not late maybe? Hahaha... Konvo masa diploma 2014, and still waiting for my next convo in degree holder *excited*

When I throwback it again when I'm diploma, I miss my friends that always give me support, advice, and sometimes angry. That's normal right?

And can't wait my next konvokesyen with my dongseng and my sahabat-sahabat that trying to help me especially about study. I love u all :'). Thanks that trying to help me and try to understand me, I really appreciate it. This level teach me a lot about SABAR, where sabar itu sangat indah bila kita alirkannya dengan zikrullah :)

Ok. Next will share something interesting again? In shaa Allah :)


New Learning
Tuesday, 25 August 2015 • 21:51 • 0 comments

Assalammualaikum w.b.t

It's been a long time I didn't visit here also not to do any things for this my lovely blog. Berbulan-bulan kot *tak la lama sangat sebenarnya* Hahaha. Actually it's not more important to me. Sometimes, not all stories we need to tell the others. Keep it secret. And yes that what I'm doing now after I realized where aib sendiri orang sudah tau. SubhanAllah! Allah knows what happened to us inside our heart. It's hurt! Really-really-really hurt!

Mukaddimah pun dah macam touching sangat pula. Hahaha. Please ignorekan. Untuk peringatan diri sendiri jugak tu sebenarnya yang sentiasa lalai. Ok never mind, I just want to express my feeling that degree level ni memang saaangat mencabar. Oh, I'm forgot to tell that I already doing my degree started last semester (March 2015). And surprise.... I'm doing in the same courses and same PLACE..??? And and andddddd only me there -____- maksudnya kawan masa diploma masing-masing sambung degree di tempat lain dan ada yang tak sambung. Actually lambat beberapa semester sambung degree. It's okay for me. Buuutttt? I was like KLMJ *kenangan lalu mengusik jiwa* every tempat di pegi. Because every tempat dah di journey by myself also my friends. Kekononnya tak akan dapat sama-sama di sana lagi. Ohhh nangis jap. Hohohoho

I'm officially done my diploma and alhamdulillah it feels like Ya Allah alhamdulillah sangat-sangat. Dah lepas dah semua-semua mata bengkak, tidak cukup tidur, nangis, pendam hati, nervous, marah, and so on. BUT! tidak sebenarnya. Itu hanya permulaan wahai Gessi *nama pames kunun*.. And now you can feel when you go up again, again and again. Orang cakap, hidup tidak semudah yang disangka. Believe it. Semakin tinggi kita belajar, semakin banyak benda yang akan kita hadapi.

The point here is about what I have learned before this, which is my diploma level. When i flashback it again, it has a lot of memories. Memang la bah kan? Tak kan xda kenangan langsung. Hahahaha. Keluar sudah bahasa sendiri. It's okay it's alright. Every of us has our own memories.

*credit*

Don't forget to pray. Hidup jugak bukan setakat buat itu, buat ini tanpa sebab. Everything has a reason why we doing that and that. It because Allah's creation. Masing-masing dengan destini masing-masing. Awak lain, dia lain, and saya juga lain. But remember, all of this we doing untuk cari redha Allah. That's the point. Sebab? Kita hanya hamba Allah yang sering lupa. Banyakkan beribadat. Study juga salah satu ibadat yang kita harus lakukan. Iaitu cari ilmu selain ilmu agama.

And hopefully everything is gonna be alright and easy for us for those who are same to me. Let's our journey as a student gonna be in shaa Allah complete with colorful results. Amin. Semoga Allah perkenankan :)

Thanks for your reading guys. See ya.. In shaa Allah :)


*Habuk-habuk*
Saturday, 18 April 2015 • 08:30 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

"Ketika mula bertemu terasa bagai telah lama bersua. Kau sambut hulur tanganku, bertegur sapa penuh mesra."

Kau, Kawan, Sahabat, Teman (UNIC)

*habuk-habuk* banyak sangat habuk kat blog ni. Agaknya tuannya pun *berhabuk* kot. Hahahaha :D Itu lah. Lama sangat menyepi. Muncul pun kat tempat yang famous jeeeww *angkat tangan letak bahu, mata pandang atas* style gitu. Bahahahaha XB

Tak sebenarnya. Lama sangat baerfikir cari ilham cara untuk mencantikkan lagi blog ni. Tapi fikir punya fikir makin berserabut lah kepala otak yang sememangnya dah berserabut dengan pelbagai benda yang perlu difikir secara langsung atau tak langsung. Hmmmmm. Nampak sangat alasannya disitu.

Last but not least, later i jenguk lagi *kesayangan* ku ini k. Sabar k. ^^

Assalammualaikum :)


Allah is sufficient for us
Saturday, 19 July 2014 • 07:50 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

Alhamdulillah. Sekali lagi dapat men'carut' di laman sosial sendiri. Dengan mood yang ada, kerajinan jari-jemari untuk menaip apa yang patut, bertemankan alunan lagu-lagu nasyid yang mengusik jiwa dikala rindu-rinduan, menghirup air minuman yang sejuk yang sememangnya ketika ini cuaca agak sejuk di kampung halaman dan sewaktu dengannya. Nak kata best tu tak la juga, tapi syukur Alhamdulillah selamat, santai, di sini sekarang berbanding dengan negara Palestin ketika ini. SubhanAllah, Maha Suci Allah, Astagfirullah. Jika ia jadi, maka jadilah "Kun fayakun".

Tapi malam ni bukan lah cerita secara detail tentang kes-kes yang sedang melanda negara Malaysia ketika ini. #PrayforPalestin #PrayforMH17 #PrayforSabah. Akan tetapi, baru-baru ni tanggal 17 Julai 2014, flight MH17 from Amsterdam to Kuala Lumpur ditembak according to the berita. There are a lot of speculation from other peoples in this world, so just follow the news from radio or television to know the latest information. Tak berani nak kata apa-apa. Kalau tau info pun just ambil tau tapi tak 100%. Dan yang terbaru juga tentang Perintah Berkurung di 6 tempat sekitar negeri Sabah. Beware sebab Sultan tu kembali nak ambil Sabah ni. Walluhualam. Tak berani nak bagi spekulasi sendiri. Hanya Allah yang tahu. Dan Sungguh Allah itu Maha Tahu segala-galanya. Kita sebagai hambanya yang amat hina di sisiNya perlulah sentiasa berdoa untuk meminta perlindungan dariNya. Serta doakan saudara-saudara kita di Palestin. Semoga jihad fi sabilillah. Sesungguhnya doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin. InsyaAllah.


"Wahai Rasul, Kaulah segalanya contoh TERBAIK umat akhir zaman. Akhlakmu tinggi kan kami jejaki. Sifatmu sempurna, pelengkap peribadi." - Nazrey

*credit

Tinggal beberapa hari lagi sebelum perginya bulan mulia ini. Bulan yang mana mempunyai banyak rahmat. Bulan keampunan. SubhanAllah. Amat terasa kehilangannya.

10 malam terakhir ramadhan. Seperti yang kita tahu, adanya malam seribu malam iaitu Lailatul Qadar. Malam yang banyak keampunan dan sebagainya. Hanya orang yang terpilih sahaja akan mendapat "malam" ini. Tidak semestinya orang yang ilmu agamanya tinggi akan mendapat malam ini. Dan tidak mustahil orang yang kurang ilmu agamanya ada mendapat malam ini. Semuanya ketentuan dari Allah. Dia yang berhak memberi kepada insan-insan yang terpilih akan malam qadar tersebut. Wallahualam. Tapi tidak salah kita berusaha untuk mendapat malam ini. Sentiasa berdoa dan berdoa agar diperkenankan oleh Allah. InsyaAllah. Man jadda wajada kan? Siapa yang berusaha, pasti akan mendapat hasilnya. InysaAllah :)

Doa malam Qadar:

"Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mulia, yang suka memberi pengampunan, maka ampunilah kami."

"Jika engkau mahukan teman, cukuplah Allah sebagai teman.

"Jika engkau mahukan musuh, cukuplah nafsu sebagai seteru.

"Jika engkau mahukan hiburan, cukuplah Al-Quran sebagai bacaan.

"Jika engkau mahukan nasihat, cukuplah mati sebagai penasihat.

InsyaAllah, semoga akan datang bertemu lagi dengan topik yang macam-macam. Yang baik tu datangnya dari Allah s.w.t, dan yang kurang baik tu datangnya dari kelemahan diri ini sendiri. Lillahi ta'ala


Ramadhan 1435H
Tuesday, 15 July 2014 • 07:38 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

Ku harapkan terus bersamamu selamanya. Ramadhan ramadhan ramadhan di hati. Ramadhan ramadhan ramadhan usah pergi

- Maher Zain

Halu uoolllss ^^ Alhamdulillah, bertemu lagi pada hari ni yeee di bulan yang mulia lagi mulia dalam kalangan umat nabi Muhammad s.a.w ini :)

Tahun ni bulan ramadhan jatuh pada 29 Jun 2014 Masihi, lepas my birthday *dengan bangganya nak bagitahu jgk :p* hehehe. Dan mudahan tahun depan dapat la lagi kita bertemu bulan ramadhan pada 1436H pula, insyaAllah. Seperti lagu Maher Zain versi melayu yang bertajuk "Ramadhan jangan pergi" best lagu ni :) dengar la *nak promote sikit* hehe.

Coretan untuk hari ni pula tak sangat berkaitan dengan entri tu. Macam biasa, coretan secara random sebab tinggalkan blog ni lama sangat sampai idea untuk mencoret pun melimpah ruah gitu, hehe :D

*credit

Orang-orang cakap kalau kita rindukan seseorang itu tangan kanan letakkan di dada dan baca al-Fatihah serta selawat nabi. Supaya orang yang kita rindu tu pun akan merasainya juga yang kita rindu akan dia. Wallahualam :)

Ok, macam nak cerita pasal rindu rinduan la ni kan.. Hehehe.. Sebenarnya banyak perkara yang kita akan ingat dan automatik akan rindu rinduan gitu. Selalunya golongan hawa yang selalu ada perasaan macam ni. Selalunya lah. Kalau kaum adam pula saaaangat jarang. Hehe *ketawa like evil*

. Tapi tak sangat pun cerita pasal rindu-rindu ni. Just memfeelingkan diri jap untuk ingat-ingat masa lampau. Apa yang telah dibuat sebelum sekarang ni. Baik banyak atau buruk banyak? Wallahualam. Hanya Allah yang mengetahuinya.

Sekarang ni banyak berita-berita tentang pembunuhan, atau lebih dikenali sebagai perlakuan ganas. Israel kini sedang giat mengebom, membunuh orang-orang di Palestin. MasyaAllah. Dunia kian menjadi-jadi. Hari ini dalam berita, dalam 186 orang-orang Palestin telah mati. Alhamdulillah, mereka mati syahid. Semoga Allah perkenankan. Amin. Then, di pula Mabul Sabah ada kes bunuh juga. Sebab? Kurang jelas. Before this, tahun lepas ada kes juga di Lahad Datu. Ya Allah, ini semua ujian dari Allah yang kita mesti ambil ikhtibar supaya sentiasa bersedia. Mati? Sudah pasti tapi dalam keadaan apa atau bila, Allah yang tahu. Dia yang Maha Tahu segala-galanya. Subhanallah.

Perjalanan harus diteruskan. Kalau boleh mati syahid bersama orang-orang Palestin. InsyaAllah syurga tempatnya. Tidak dinafikan, ini impian setiap muslim.

Diantara Hadis yang menjelaskan jenis kematian syahid yang lain yaitu: hadits yang diriwayatkan Abu Dawud dan Annasaa’i, bahawa Nabi SAW bersabda,
Maksud Hadist: “Barangsiapa yang terbunuh karena membela hartanya, maka ia syahid. Barangsiapa terbunuh karena membela keluarganya, maka ia syahid. Barangsiapa terbunuh karena membela agamanya, maka ia syahid. Dan barangsiapa yang terbunuh karena membela darahnya, maka ia syahid”.

Subhanallah. Begitu la janji Allah.

Setakat itu coretan pada kali ini. Sebelum itu kita sama-sama doakan rakyat Palestin jihad fisabilillah yang berusaha melindungi masjid al-aqsa. Semoga Allah perkenankan :') insyaAllah.

"Dalam diri selembut sutra, engkau miliki iman yang teguh. Engkau nyalakan obor agama dirimu bak lantera.. Walaupun jasad milik tuan, tetapi hati milik Tuhan"

Sekadar gambar hiasan


Ukhwah kerana Allah
Thursday, 27 February 2014 • 20:14 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

Every time I close my eyes I see you in front of me, I still can hear your voice calling out my name, And I remember all the stories you told me I miss the time you were around, But I’m so grateful for every moment I spent with you, ‘Cause I know life won’t last forever, -So Soon by Maher Zain-

Sekali sekala tukar mood mulakan membebel guna lagu. Lagu from Maher Zain semua best-best. Like it gitu. Hehe.

Ok, coretan untuk kali ini mungkin tidak berapa best (padahal sebelum ni pun x best jugak! Please lah) Sambil menghirup air Teh malam-malam ni, sambil borak-borak dengan kawan-kawan yang macam-macam perangai yang tidak boleh di duga (mention to Nadrah S and Ainul Patehah) dan sambil merajinkan tangan ini untuk menaip entah apa yang mau di taip, hahaha.

Ukhwah yang terjalin antara manusia dengan manusia di sebabkan pertemuan kita yang telah Allah tentukan. Tidak kiralah kita bertemu dengan kaum sejenis atau kaum bukan sejenis (perempuan dan lelaki) semuanya kerana Allah. Malah islam sendiri menggalakkan kita mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama insan :) betapa indahnya islam itu jika kita hayati :).

Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah s.a.w, “Ya Rasulullah, amalan apa yang paling dicintai Allah?” Beliau menjawab, “Beriman kepada Allah.” Dia bertanya lagi, “Kemudian apa lagi?” Beliau menjawab, “Kemudian menyambung silaturahmi.” (Shahih at-Targib wa at-Tarhib no. 2522)

Credit to Ukhwah :)

Mention to orang yang pakai tudung color biru. Terlebih happy lettew, hahaha :P

Happy dapat kenal dorang-dorang semua. Rasanya pasal dorang ni dah banyak kali dimentionkan. RASANYA LAH. Ignore kan jak lah, yang penting HAPPY gitu ^_^

"Now we share the same bright sun, the same round moon, why don't we share the same love?" (Maher Zain)

Another story that I want to share, pasal story ustazah masa sekolah menengah dulu. Cerita ni pun pames la jugak. Iaitu kisah tentang 1 gereja masuk Islam, ini kisah nyata. Ianya berlaku beberapa tahun lepas, tahun 2006. Kisahnya bermula, ada seorang pemuda Arab yang baru sahaja selesai study di Amerika (nama x ingat). Pemuda ini juga seorang juru dakwah Islam. Semasa beliau berada di Amerika, ia berkenalan dengan salah seorang nasrani, hubungan mereka sangat akrab dengan harapan semoga Allah SWT memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari, mereka berdua berjalan di sebuah perkampungan di Amerika dan lalu sebuah gereja yang berdekatan yang ada di kampung itu. Kawannya itu masuk ke dalam gereja tersebut dan meminta beliau pula masuk ke dalam bersama-sama. Beliau amat keberatan untuk masuk, akan tetapi atas desakan dan desakan dari kawannya itu, lalu mereka pun masuk. Semasa pendeta masuk, semua orang dalam gereja itu berdiri dan memberi penghormatan. Setelah semuanya kembali duduk, si pendeta agak terbelalak ketika melihat para hadirin dan berkata, "Di tengah kita ada seorang muslim. aku harap ia keluar dari sini." Pemuda tersebut diam dan tidak beralih dari tempat duduknya. Pendeta tersebut mengulang kata-kata nya itu berulang-ulang kali namun beliau tetap tidak berganjak dari tempatnya.

Sehinggalah pendeta itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya." Setelah itu pemuda itu pun bangun dari tempat duduknya dan menuju ke luar. Setibanya dia di depan pintu gereja itu, dia pun bertanya kepada pendeta itu, "Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang muslim?" Lalu pendeta menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu." Kemudian pemuda itu pun keluar. Tiba-tiba pendeta itu bersuara dan mengajukan beberapa soalan kepada pemuda itu. Tujuannya adalah untuk mengukuhkan markasnya. Pemuda itu pun menerima soalan pendeta itu.Pendeta pun berkata,"Aku akan mengajukan 22 soalan kepada anda dan harus menjawabnya dengan tepat." Pemuda itu tersenyum dan berkata,"Silakan."

Pendeta itu pun mulalah bertanya dengan 22 soalannya itu.

1. "Sebutkan satu yang tiada duanya."

2. "Dua yang tiada tiganya."

3. "Tiga yang tiada empatnya."

4. "Empat yang tiada limanya."

5. "Lima yang tiada enamnya."

6. "Enam yang tiada tujuhnya."

7. "Tujuh yang tiada lapannya."

8. "Lapan yang tiada sembilannya."

9. "Sembilan yang tiada sepuluhnya."

10. "Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh."

11. "Sebelas yang tiada duabelasnya."

12. "Duabelas yang tiada tigabelasnya."

13. "Tigabelas yang tiada empatbelasnya."

14. "Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh!"

15. "Apa yang dimaksudkakn dengan kuburan berjalan membawa isinya?"

16. "Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga?"

17. "Sebutkan sesuatu yang dicipta oleh Allah namun Dia tidak menyukainya."

18. "Sebutkan sesuatu yang dicipta oleh Allah tanpa ayah dan ibu."

19. "Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang di azab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?"

20. "Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang di azab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

21. "Sebutkan sesuatu yang dicipta oleh Allah dan dianggap besar."

22. "Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan 2 di bawah sinaran matahari?"

Setelah mendengar semua pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan senyuman keyakinan kepada Allah. Dengan lafaz "Bismillah" dia pun menjawab semua pertanyaan tersebut.

1. "Satu yang tiada duanya adalah Allah SWT."

2. "Dua yang tiada tiganya adalah malam dan siang. Allah SWT berfirman, "Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda(kebesaran kami) (Al-Isra':12)"

3. "Tiga yang tiada empatnya adalah kekhilafan yang dilakukan oleh Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh."

4. "Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Quran."

5. "Lima yang tiada enamnya adalah solat lima waktu."

6. "Enam yang tiada tujuhnya adalah jumlah hari ketika Allah SWT mencipta makhluk."

7. "Tujuh yang tiada lapannya adalah langit yang tujuh lapis. Allah SWT berfirman,"Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.(Al-Mulk:3)"

8. "Lapan yang tiada sembilannya adalah malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah SWT berfirman,"Dan malaikat-malaikat berada dipejuru-pejuru langit. Dan pada hari itu lapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas(kepala) mereka.(Al-Haqah:17)"

9. "Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa: tongkat, tangan yang bercahaya, angin taufan, musim kemarau panjang, katak, darah, kutu dan belalang."

10. "Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh adalah kebaikan. Allah SWT berfirman,"Barangsiapa yang berbuat kebaikan, maka untuknya sepuluhkali lipat.(Al-An'am:160)"

11. "Sebelas yang tiada duabelasnya adalah jumlah saudara-saudara Nabi Yusuf."

12. "Duabelas yang tiada tigabelasnya adalah mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dlm firman Allah SWT,"Dan(ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman,'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah dari padanya duabelas mata air.(al-Baqarah:60)"

13. "Tigabelas yang tiada empatbelasnya adalah jumlah saudara Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya."

14. "Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu subuh. Allah SWT berfirman,"Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyinsing.(At-Takwir:18)"

15. "Kuburan yang membawa isinya adalah ikan yang menelan Nabi Yunus AS."

16. "Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam syurga adalah saudara-saudara Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya,"Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala." Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka,"tidak ada cercaan terhadap kalian." Dan ayah mereka Ya'qub berkata,"Aku akan memohon ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

17. "Sesuatu yang dicipta oleh Allah namun Dia tidak suka adalah suara keldai. Allah SWT berfirman,"Sesungguhnya seburuk-buruk suara adalah suara keldai.(Luqman:19)"

18. "Makhluk yang dicipta Allah tanpa ibu dan ayah adalah Nabi Adam, Malaikat, unta Nabi Shalih dan kambing Nabi Ibrahim."

19. "Makhluk yang dicipta dari api adalah Iblis, yang diazab dgn api adalah Abu Jahal dan yg terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah SWT berfirman,"Wahai api, dinginlah dan selamatkan Ibrahim.(Al-Anbiya':69)"

20. "Makhluk yg terbuat dari batu adalah unta Nabi Shalih, yg diazab dgn batu adalah tentera bergajah dan yg terpelihara dari batu adalah Ash-habul Kahfi(penghuni gua)."

21. "Sesuatu yg dicipta Allah dan dianggap perkara besar adalah tipu daya wanita, sebagaimana firman Allah SWT,"Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.(Yusuf:28)"

22. "Adapun pohon yg memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan 2 di bawah sinaran matahari. Maknanya, Pohon adalah tahun, ranting adalah bulan, daun adalah hari dan buahnya adalah solat yg lima waktu, tiga dikerjakan di malam hari dan dua di siang hari."

Pendeta dan semua yang ada dalam gereja itu berasa takjub setelah mendengar segala jawapan dari pemuda itu. Pemuda tersebut berganjak pergi dari tempat itu, namun ia berniat untuk bertanyakan satu soalan kepada pendeta tersebut. Dan permintaan itu disetujui oleh pendeta.

Pemuda bertanya,"Apakah kunci utama syurga?"

Pendeta itu terkelu setelah mendengar pertanyaan dari pemuda tersebut. Wajah pendeta itu sekelip mata berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya tapi gagal. Disebabkan orang-orang dalam gereja tersebut mendesak pendeta itu untuk menjawab soalan pemuda tersebut.

Mereka berkata,"Anda telah melontarkan 22 soalan kepada pemuda itu dan semuanya telah dijawab. Akan tetapi soalan dari pemuda hanya 1 soalan namun anda tidak mampu menjawabnya."

Pendeta pun berkata,"Sungguh, aku tahu apa jawapannya itu, tapi aku takut kalian marah." Mereka menjawab,"Kami akan jamin keselamatan anda."

Pendeta pun menjawablah soalan pemuda tersebut, iaitu DUA KALIMAH SYAHADAH. "Tiada Tuhan selain Allah, dan Nabi Muhammad itu adalah pesuruh Allah."

Setelah itu, pendeta dan semua orang dalam gereja itu memeluk Islam.

Subhanallah, begitu besar nikmat yang Allah beri kepada hambanya. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Begitu lah juga dari kisah ini. Kita yang sememangnya Islam perlu tahu betapa indahnya agama Allah ini. Jangan memperlekahkan ia.

Jika ada salah dan juga silap, harap dimaafkan. Yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari diri ini.

Ok, setakat itu sajalah untuk entry yang sangat panjang ini. InsyaAllah ada masa kita kongsi idea lagi :')

Wallahualam


Kehidupan
Thursday, 6 February 2014 • 00:30 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t.

Salam semuanya. Alhamdulillah, dapat lagi tersenyum pada hari ini dengan insan-insan yang tersayang. Syukur ya Allah :). Sekian lama mendiamkan diri dari belog ini walaupun tiap masa "menjenguknya" agak kekok ayatnya di situ, hahaha.

Cerita selanjutnya, vokalis kumpulan Edcoustic dari indonesia yang bernama Aden atau nama sebenarnya Kang Deden Supriadi telah kerahmatullah pada 30 Disember 2013. Cerita selanjutnya ada di bawah...

"VOKALIS kumpulan nasyid Edcoustic dari Indonesia, Aden atau nama sebenarnya Kang Deden Supriadi meninggal dunia, semalam. Menurut portal Munsyeed, penyanyi berusia 34 tahun itu menghembuskan nafasnya yang terakhir selepas waktu Isyak di Rumah Sakit Al-Islam, Indonesia. Sebelum ini, beberapa laporan menyiarkan mengenai kesihatan Aden yang tidak menentu sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital. Jenazah allahyarham bakal dikebumikan di Bandung, Indonesia. Edcoustic menerbitkan album sulung mereka berjudul Masa Muda pada Oktober 2004. Walaupun ruang promosi pada ketika itu agak terhad bagi artis-artis baru, namun Edcoustic menunjukkan pencapaian yang luarbiasa dengan jualan album yang cukup memberangsangkan. Edcoustic mencapai kemuncak populariti apabila single lagu Muhasabah Cinta dari album kedua mereka, Sepotong Episode menjadi lagu hits di Indonesia dan beberapa buah negara di Asia Tenggara. Lagu popular, Muhasabah Cinta merupakan hasil kolaborasi Edcoustic bersama artis baru, Bima. Bakat mencipta lagu yang dimiliki oleh Aden pernah menarik perhatian komposer popular Indonesia, Melly Goeslow untuk menjalin kerjasama dalam penerbitan Lagu Tema filem, Ketika Cinta Bertasbih. Malah Aden turut berkolaborasi dengan Inteam. Menerusi album terbaru Inteam yang berjudul Iman & Aman, Aden telah menyumbangkan dua buah lagu kepada Inteam berjudul Jatuh Bangun dan Kau Ditakdirkan Untukku."

Lagu Muhasabah Cinta dari kumpulan ini membawa populariti kepada mereka. Lagu ni juga memberi maksud yang amat dalam jika kita hayati ia. Mari kita sedekahkan Al-fatihah kepada arwah (Al-fatihah).

Seterusnya, kisah seorang remaja yang banyak berjasa kepada masyarakat. Bukan itu sahaha, malah aktif dalam berdakwah serta dalam ilmu agamanya. Beliua merupakan Ahmad Ammar bin Ahmad Azam. Rakyat dari Malaysia belajar di Turki. Subahanallah. Beliau adalah mujahid fi sabilillah. Sangat beruntung insan yang tergolong dalam memperjuangkan agama Allah ini. Baca cerita tentang beliau selanjutnya di sini "Kisah Ahmad Ammar"

Dengan pelbagai cerita yang telah di ketahui, ternyata diri ini amatlah jauh dari-Nya. Sangat hina di mata Allah.

InsyaAllah, dengan izin dari-Nya akan di sambung lagi coretan ini dengan pelbagai berita yang akan di share-share kelak :)

Assalammualaikum ^-^



PAST
MY WORDS;
Salam and hai friends :) welcome in this simple blog. I hope you can enjoy to read my bad story. Hehe. And do not forget leave your comment here. Thank you ^^

GIVE ME YOUR WORDS;


" Change with yours "

OTHERS;


>> dapat blog baru
date : 28 June
at:10 am


>> beruk keluar tandas
date : 12/12/12
at: 12pm


>> cinderella arrived
date: 12/12/2000
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Konvokesyen
  • New Learning
  • *Habuk-habuk*
  • Allah is sufficient for us
  • Ramadhan 1435H
  • Ukhwah kerana Allah
  • Kehidupan
  • One Day
  • Life
  • Penentuan