STORY-STORY KU ;
ABOUT ENTRY TWITER FACEBOOK
Degree Story - Two
Friday, 4 May 2018 • 21:52 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah for another day. So, this is my second story about my degree life as a student. Of course la student kan sebab dah cakap degree life. Okay, this degree life it is not easy as your imagination like i said before. Because i have learned a lot of things such as friendship, how you treat your classmate in class and outside class, how you treat your junior either same courses or different courses, your financial of course, how you manage your makanan, what else? how about your assignment either individually or by group, are you hangout with friends or just by yourself? where? how long?, and macam-macam lagi la. Actually ada persamaan sikit dengan diploma life cuma yang bezanya dengan siapa? with who? Sebab sis is lambat dua semester sambung degree then automatik la classmate pun tak sama dah dengan classmate masa diploma. Sebab ada yang terus dapat sambung, ada yang tak sambung study lagi. And case sis ni lambat sambung study. Tu jee actually.

I have learned most about friendship. Where u know who will appreciate you, who you can find if you in difficult situation and they exist when you needed them. May be sebab faktor umur juga kot tetiba terfikir benda macam tu. Macam baru matured kan? Lambatnyaaaa hahaha.

Sekadar gambar hiasan

Dua tahun study means ada empat semester. Setahun tu sempat beraya dengan family angkat di Taman Malihah Kuching. Setahun lagi tu kena ngam-ngam cuti semester. Sempat la merasa beraya dengan family. Plus dengan tiga tahun diploma, langsung tak dapat balik beraya di kampung halaman. Jadi conclusionnya tujuh tahun, hanya sekali dapat beraya dengan family. Tiba-tiba pula cerita pasal balik kampung beraya kannn. Bukan apa, tinggal seminggu lebih masuk bulan ramadhan tahun 2018 ni. In syaa Allah tanggal 17hb mei 2018. And akan merasa berpuasa semasa kerja pula. Selama ni merasa berpuasa masa study. Boleh kira berapa tahun puasa penuh di rumah. Dua kali jeee tapi kira okay la kan. Tu pun sebab masa tu menganggur masa diploma and puasa tahun lalu hahaha.

Okay lah setakat degree story - two ni. Macam dah jauh melalut pula hahaha.

Sis rajin pula menaip sekarang ni. Ni nak belanja lagu yang tengah viral sekarang ni without music. Bolehla korang karaoke without music too


Dimatamu - Sufian Suhaimi


Apakah kau cuba untuk menentukan

Keikhlasan hatiku padamu

Betapa ku mencuba

Mendapatkan secebis kasihmu



Apakah kau tak mampu tuk menentukan

Di antara kaca dan permata

Betapa telahanmu

Memaksaku mengundurkan diri



Dan tak seharusnya aku

Bertemu dirimu, didunia ini

Dan kau membuang diriku

Sesuka hatimu, dan memilih dia



Dan ku tersandar begini

Meratapi hati, yang t'lah dilukai

Aku sedar betapa hinanya

Ku dimatamu



Dan tak seharusnya aku

Bertemu dirimu, didunia ini

Dan kau membuang diriku

Sesuka hatimu, dan memilih dia



Dan ku tersandar begini

Meratapi hati, yang t'lah dilukai

Aku sedar betapa hinanya

Ku dimatamu



To be continue....

Degree Story - Mukaddimah
Wednesday, 2 May 2018 • 02:56 • 0 comments

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah masih lagi boleh bernafas. Even dah berapa tahun tak update blog ni. Agak lama juga tu since sis is busy a lot of things. For example, to complete my degree almost 2 years because degree life is not like your imagination in your diploma. Kalau nak tau sangat life degree, korang apply la study untuk dapatkan degree pula. Opppsss!!! Betulkan niat dulu adik-adik sekalian. Hahaha. Tapi kalau korang mampu (sekarang ni mampu jak. PTPTN kan ada) and berminat nak sambung study tu boleh la kot apply k? Apply kat universiti mana jak korang minat. Bumiputera? Antarabangsa? Boleh jak. Pilihan ditangan anda.

Okay, stop pula nak promote pasal study ni. Actually tujuan sis muncul lagi ni sebab RINDU nak jadi hipster-hipster gitu. Budak hipster kan selalu update media sosial. So sis pun terjebak jugalah dunia hipster ni. Hahahaha. . Sanggup nak pegi jauh-jauh semata-mata nak guna wifi ataupun guna hotspot dari hand phone. Tipu la kalau takda yang mengaku kannn. Especially student u ni. Ramai jak yang macam tu kalau korang perhatikan mana-mana tempat (bukan stalking tau). Paling senang dan dekat, kawan perempuan korang sendiri yang memang hipster tu (kalau ada kawan jenis macam tu la), tiap saat dia akan buka facebook, instagram, twitter, ataupun sewaktu dengan app ni, ada la benda dia akan share.

Tapiiiiiii sekarang blog dah jarang orang buka actually. Macam blogger yang sis minat tu, dorang dah jarang update story dorang. Because nowadays Instagram is the most app to share our story for everyone who followed us. Zaman dah semakin ke depan dan everything we do, suka benda yang cepat, pantas dan simple kaannn? Jadinya, blog ni agak lambat untuk kita share story-mory kita dengan orang. Sebab, first thing first, we need to log in first then u must compose your story, di situ korang boleh la membebel sesukahati korang nak share story apa then baru publish kan story tu. We need to follow the step. If not, takdalah story yang korang akan share. Ok, sis is macam kehilangan idea pula nak type ni .

Gambar Hiasan







Ku layarkan kerinduan dilautan memori

Mengimbau kenangan indah, yang menyentuh emosi

Masih segar diingatan saat mesra berputik

Hadirmu bawa sinaran, cahaya inspirasi SAHABAT.... (Devotees, Sahabat)



To Be Continue....



Konvokesyen
Wednesday, 7 December 2016 • 00:52 • 0 comments

It is not late maybe? Hahaha... Konvo masa diploma 2014, and still waiting for my next convo in degree holder *excited*

When I throwback it again when I'm diploma, I miss my friends that always give me support, advice, and sometimes angry. That's normal right?

And can't wait my next konvokesyen with my dongseng and my sahabat-sahabat that trying to help me especially about study. I love u all :'). Thanks that trying to help me and try to understand me, I really appreciate it. This level teach me a lot about SABAR, where sabar itu sangat indah bila kita alirkannya dengan zikrullah :)

Ok. Next will share something interesting again? In shaa Allah :)


New Learning
Tuesday, 25 August 2015 • 21:51 • 0 comments

Assalammualaikum w.b.t

It's been a long time I didn't visit here also not to do any things for this my lovely blog. Berbulan-bulan kot *tak la lama sangat sebenarnya* Hahaha. Actually it's not more important to me. Sometimes, not all stories we need to tell the others. Keep it secret. And yes that what I'm doing now after I realized where aib sendiri orang sudah tau. SubhanAllah! Allah knows what happened to us inside our heart. It's hurt! Really-really-really hurt!

Mukaddimah pun dah macam touching sangat pula. Hahaha. Please ignorekan. Untuk peringatan diri sendiri jugak tu sebenarnya yang sentiasa lalai. Ok never mind, I just want to express my feeling that degree level ni memang saaangat mencabar. Oh, I'm forgot to tell that I already doing my degree started last semester (March 2015). And surprise.... I'm doing in the same courses and same PLACE..??? And and andddddd only me there -____- maksudnya kawan masa diploma masing-masing sambung degree di tempat lain dan ada yang tak sambung. Actually lambat beberapa semester sambung degree. It's okay for me. Buuutttt? I was like KLMJ *kenangan lalu mengusik jiwa* every tempat di pegi. Because every tempat dah di journey by myself also my friends. Kekononnya tak akan dapat sama-sama di sana lagi. Ohhh nangis jap. Hohohoho

I'm officially done my diploma and alhamdulillah it feels like Ya Allah alhamdulillah sangat-sangat. Dah lepas dah semua-semua mata bengkak, tidak cukup tidur, nangis, pendam hati, nervous, marah, and so on. BUT! tidak sebenarnya. Itu hanya permulaan wahai Gessi *nama pames kunun*.. And now you can feel when you go up again, again and again. Orang cakap, hidup tidak semudah yang disangka. Believe it. Semakin tinggi kita belajar, semakin banyak benda yang akan kita hadapi.

The point here is about what I have learned before this, which is my diploma level. When i flashback it again, it has a lot of memories. Memang la bah kan? Tak kan xda kenangan langsung. Hahahaha. Keluar sudah bahasa sendiri. It's okay it's alright. Every of us has our own memories.

*credit*

Don't forget to pray. Hidup jugak bukan setakat buat itu, buat ini tanpa sebab. Everything has a reason why we doing that and that. It because Allah's creation. Masing-masing dengan destini masing-masing. Awak lain, dia lain, and saya juga lain. But remember, all of this we doing untuk cari redha Allah. That's the point. Sebab? Kita hanya hamba Allah yang sering lupa. Banyakkan beribadat. Study juga salah satu ibadat yang kita harus lakukan. Iaitu cari ilmu selain ilmu agama.

And hopefully everything is gonna be alright and easy for us for those who are same to me. Let's our journey as a student gonna be in shaa Allah complete with colorful results. Amin. Semoga Allah perkenankan :)

Thanks for your reading guys. See ya.. In shaa Allah :)


*Habuk-habuk*
Saturday, 18 April 2015 • 08:30 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

"Ketika mula bertemu terasa bagai telah lama bersua. Kau sambut hulur tanganku, bertegur sapa penuh mesra."

Kau, Kawan, Sahabat, Teman (UNIC)

*habuk-habuk* banyak sangat habuk kat blog ni. Agaknya tuannya pun *berhabuk* kot. Hahahaha :D Itu lah. Lama sangat menyepi. Muncul pun kat tempat yang famous jeeeww *angkat tangan letak bahu, mata pandang atas* style gitu. Bahahahaha XB

Tak sebenarnya. Lama sangat baerfikir cari ilham cara untuk mencantikkan lagi blog ni. Tapi fikir punya fikir makin berserabut lah kepala otak yang sememangnya dah berserabut dengan pelbagai benda yang perlu difikir secara langsung atau tak langsung. Hmmmmm. Nampak sangat alasannya disitu.

Last but not least, later i jenguk lagi *kesayangan* ku ini k. Sabar k. ^^

Assalammualaikum :)


Allah is sufficient for us
Saturday, 19 July 2014 • 07:50 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

Alhamdulillah. Sekali lagi dapat men'carut' di laman sosial sendiri. Dengan mood yang ada, kerajinan jari-jemari untuk menaip apa yang patut, bertemankan alunan lagu-lagu nasyid yang mengusik jiwa dikala rindu-rinduan, menghirup air minuman yang sejuk yang sememangnya ketika ini cuaca agak sejuk di kampung halaman dan sewaktu dengannya. Nak kata best tu tak la juga, tapi syukur Alhamdulillah selamat, santai, di sini sekarang berbanding dengan negara Palestin ketika ini. SubhanAllah, Maha Suci Allah, Astagfirullah. Jika ia jadi, maka jadilah "Kun fayakun".

Tapi malam ni bukan lah cerita secara detail tentang kes-kes yang sedang melanda negara Malaysia ketika ini. #PrayforPalestin #PrayforMH17 #PrayforSabah. Akan tetapi, baru-baru ni tanggal 17 Julai 2014, flight MH17 from Amsterdam to Kuala Lumpur ditembak according to the berita. There are a lot of speculation from other peoples in this world, so just follow the news from radio or television to know the latest information. Tak berani nak kata apa-apa. Kalau tau info pun just ambil tau tapi tak 100%. Dan yang terbaru juga tentang Perintah Berkurung di 6 tempat sekitar negeri Sabah. Beware sebab Sultan tu kembali nak ambil Sabah ni. Walluhualam. Tak berani nak bagi spekulasi sendiri. Hanya Allah yang tahu. Dan Sungguh Allah itu Maha Tahu segala-galanya. Kita sebagai hambanya yang amat hina di sisiNya perlulah sentiasa berdoa untuk meminta perlindungan dariNya. Serta doakan saudara-saudara kita di Palestin. Semoga jihad fi sabilillah. Sesungguhnya doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin. InsyaAllah.


"Wahai Rasul, Kaulah segalanya contoh TERBAIK umat akhir zaman. Akhlakmu tinggi kan kami jejaki. Sifatmu sempurna, pelengkap peribadi." - Nazrey

*credit

Tinggal beberapa hari lagi sebelum perginya bulan mulia ini. Bulan yang mana mempunyai banyak rahmat. Bulan keampunan. SubhanAllah. Amat terasa kehilangannya.

10 malam terakhir ramadhan. Seperti yang kita tahu, adanya malam seribu malam iaitu Lailatul Qadar. Malam yang banyak keampunan dan sebagainya. Hanya orang yang terpilih sahaja akan mendapat "malam" ini. Tidak semestinya orang yang ilmu agamanya tinggi akan mendapat malam ini. Dan tidak mustahil orang yang kurang ilmu agamanya ada mendapat malam ini. Semuanya ketentuan dari Allah. Dia yang berhak memberi kepada insan-insan yang terpilih akan malam qadar tersebut. Wallahualam. Tapi tidak salah kita berusaha untuk mendapat malam ini. Sentiasa berdoa dan berdoa agar diperkenankan oleh Allah. InsyaAllah. Man jadda wajada kan? Siapa yang berusaha, pasti akan mendapat hasilnya. InysaAllah :)

Doa malam Qadar:

"Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mulia, yang suka memberi pengampunan, maka ampunilah kami."

"Jika engkau mahukan teman, cukuplah Allah sebagai teman.

"Jika engkau mahukan musuh, cukuplah nafsu sebagai seteru.

"Jika engkau mahukan hiburan, cukuplah Al-Quran sebagai bacaan.

"Jika engkau mahukan nasihat, cukuplah mati sebagai penasihat.

InsyaAllah, semoga akan datang bertemu lagi dengan topik yang macam-macam. Yang baik tu datangnya dari Allah s.w.t, dan yang kurang baik tu datangnya dari kelemahan diri ini sendiri. Lillahi ta'ala


Ramadhan 1435H
Tuesday, 15 July 2014 • 07:38 • 0 comments
Assalammualaikum w.b.t

Ku harapkan terus bersamamu selamanya. Ramadhan ramadhan ramadhan di hati. Ramadhan ramadhan ramadhan usah pergi

- Maher Zain

Halu uoolllss ^^ Alhamdulillah, bertemu lagi pada hari ni yeee di bulan yang mulia lagi mulia dalam kalangan umat nabi Muhammad s.a.w ini :)

Tahun ni bulan ramadhan jatuh pada 29 Jun 2014 Masihi, lepas my birthday *dengan bangganya nak bagitahu jgk :p* hehehe. Dan mudahan tahun depan dapat la lagi kita bertemu bulan ramadhan pada 1436H pula, insyaAllah. Seperti lagu Maher Zain versi melayu yang bertajuk "Ramadhan jangan pergi" best lagu ni :) dengar la *nak promote sikit* hehe.

Coretan untuk hari ni pula tak sangat berkaitan dengan entri tu. Macam biasa, coretan secara random sebab tinggalkan blog ni lama sangat sampai idea untuk mencoret pun melimpah ruah gitu, hehe :D

*credit

Orang-orang cakap kalau kita rindukan seseorang itu tangan kanan letakkan di dada dan baca al-Fatihah serta selawat nabi. Supaya orang yang kita rindu tu pun akan merasainya juga yang kita rindu akan dia. Wallahualam :)

Ok, macam nak cerita pasal rindu rinduan la ni kan.. Hehehe.. Sebenarnya banyak perkara yang kita akan ingat dan automatik akan rindu rinduan gitu. Selalunya golongan hawa yang selalu ada perasaan macam ni. Selalunya lah. Kalau kaum adam pula saaaangat jarang. Hehe *ketawa like evil*

. Tapi tak sangat pun cerita pasal rindu-rindu ni. Just memfeelingkan diri jap untuk ingat-ingat masa lampau. Apa yang telah dibuat sebelum sekarang ni. Baik banyak atau buruk banyak? Wallahualam. Hanya Allah yang mengetahuinya.

Sekarang ni banyak berita-berita tentang pembunuhan, atau lebih dikenali sebagai perlakuan ganas. Israel kini sedang giat mengebom, membunuh orang-orang di Palestin. MasyaAllah. Dunia kian menjadi-jadi. Hari ini dalam berita, dalam 186 orang-orang Palestin telah mati. Alhamdulillah, mereka mati syahid. Semoga Allah perkenankan. Amin. Then, di pula Mabul Sabah ada kes bunuh juga. Sebab? Kurang jelas. Before this, tahun lepas ada kes juga di Lahad Datu. Ya Allah, ini semua ujian dari Allah yang kita mesti ambil ikhtibar supaya sentiasa bersedia. Mati? Sudah pasti tapi dalam keadaan apa atau bila, Allah yang tahu. Dia yang Maha Tahu segala-galanya. Subhanallah.

Perjalanan harus diteruskan. Kalau boleh mati syahid bersama orang-orang Palestin. InsyaAllah syurga tempatnya. Tidak dinafikan, ini impian setiap muslim.

Diantara Hadis yang menjelaskan jenis kematian syahid yang lain yaitu: hadits yang diriwayatkan Abu Dawud dan Annasaa’i, bahawa Nabi SAW bersabda,
Maksud Hadist: “Barangsiapa yang terbunuh karena membela hartanya, maka ia syahid. Barangsiapa terbunuh karena membela keluarganya, maka ia syahid. Barangsiapa terbunuh karena membela agamanya, maka ia syahid. Dan barangsiapa yang terbunuh karena membela darahnya, maka ia syahid”.

Subhanallah. Begitu la janji Allah.

Setakat itu coretan pada kali ini. Sebelum itu kita sama-sama doakan rakyat Palestin jihad fisabilillah yang berusaha melindungi masjid al-aqsa. Semoga Allah perkenankan :') insyaAllah.

"Dalam diri selembut sutra, engkau miliki iman yang teguh. Engkau nyalakan obor agama dirimu bak lantera.. Walaupun jasad milik tuan, tetapi hati milik Tuhan"

Sekadar gambar hiasan



PAST
MY WORDS;
Salam and hai friends :) welcome in this simple blog. I hope you can enjoy to read my bad story. Hehe. And do not forget leave your comment here. Thank you ^^

GIVE ME YOUR WORDS;


" Change with yours "

OTHERS;


>> dapat blog baru
date : 28 June
at:10 am


>> beruk keluar tandas
date : 12/12/12
at: 12pm


>> cinderella arrived
date: 12/12/2000
at: 13.12pm

BLOG ARCHIVE;

  • Degree Story - Two
  • Degree Story - Mukaddimah
  • Konvokesyen
  • New Learning
  • *Habuk-habuk*
  • Allah is sufficient for us
  • Ramadhan 1435H
  • Ukhwah kerana Allah
  • Kehidupan
  • One Day